Miksi kestovaippaat?

Miksi käyttää kangasvaippoja? Tässä on pari syytä

Ympäristöysävällisyys

Kertakäyttöiset vaipat ovat sekoitus erilaisia ​​materiaaleja, jotka on rakennettu yhteen, joten niitä ei voida kierrättää. Suomessa he joutuvat sekajätteisiin ja ne poltetaan energiaksi tai ne maadutetaan, mikä kestää 200-300 vuotta. Energian polttaminen on selvästi parempi tapa, mutta energian tuottamiseen on paljon puhtaampia tapoja. Suomi on yksi parhaimmista valtioista sellaisten kotitalousjätteiden lajittelussa, joita ei kierrätetä tai käytetä uudelleen. Kuitenkin yhden vauvan vaippajakson aikana syntyy noin yksi tonni kierrätyskelvotonta  jätettä, jos käytetään vain kertakäyttöisiä vaippoja. Tämä tarkoittaa noin yhden suomalaisen kotitalouden samanaikaisesti tuottaman jätteen määrää, mukaan lukien kaikenlaiset jätteet, lasi, paperi jne. - joista suurin osa kierrätetään.
Markkinoilla on myös ympäristöystävällisempiä vaippoja, joissa käytetään vähemmän muovia ja enemmän samanlaisia ​​materiaaleja kuin kangasvaipoissa, esimerkiksi bambusta. Ne ovat vähän parempi vaihtoehto, mutta miksi silti heittää hyvä bambukangas roskiin yhden käyttökerran jälkeen?
Vaihtamalla kangasvaippoihin kotitalouksien ei-kierrätettävä jätetuotanto voi laskea huomaattavasti.

Terveys

On tärkeää huomata, että kangasvaipat eivät ole vielä niin laajalle levinneitä, että niiden terveyshyödyistä olisi tehty laajamittaisia tutkimuksia, joten kangasvaippojen käytöstä ei ole vielä todistettuja terveyshyötyjä. Tässä on kuitenkin yhteenveto jo tiedetyistä seikoista.
Kertakäyttöiset vaipat sisältävät suuren määrän muoveja, kuten polyeteenikalvoa ja polypropeenia. Useimpien kertakäyttöisten vaippojen ydin on superabsorboiva polymeeri (SAP), joka voi imeyttää itseensä moninkertaisesti oman massansa. Ongelmana on, että nämä materiaalit tekevät kertakäyttövaipoista erittäin huonosti hengittäviä verrattuna kangasvaippoihin. Alustavat tutkimukset osoittavat, että lämpötilat ovat liian korkeat kertakäyttövaippojen sisällä ja korkeat kosteustasot ovat yleisempiä kuin kangasvaipoissa, mikä saa potentiaalisen bakteeritartunnan leviämään paljon nopeammin ja tekee vaipan alla olevasta ihosta alttiimman vaurioille.

Edullinen

Kun kertakäyttövaippojen kanssa vaippojen kustannukset jakautuvat vaippojakson läpi, kangasvaipoilla tarvitaan alkuinvestointi ja sitten käyttökustannukset ovat hyvin pienet. Vaikka jokainen lapsi ja heidän vaippatarpeensa ovat erilaiset, olemme laatineet kustannusanalyysin, joka osoittaa kummankin lähestymistavan kustannukset.

Kertakäyttöisten vaippojen kustannukset koostuvat vaipan hinnasta ja ylimääräisen tuotetun jätteen kustannuksista. Jos asut asunto-osakeyhtiössä tai vuokralla, jätekustannuksista ei tarvitse maksaa erikseen, mutta omakotitaloissa vaippajätteestä voi aiheutua lisäkustannuksia.

Yksi suosittu merkkikertakäyttövaippa maksaa noin 20 senttiä kappale Suomen kaupoissa. Laskemme tämän hinnan perusteella. Vauvat tarvitsevat eri määrän vaippoja päivässä eri ikäisinä, mutta voimme arvioida keskimäärin 7 vaippaa päivässä, kahden ensimmäisen vuoden aikana, mikä tarkoittaa noin (7 x 365 x 2 =) 5110 vaippaa,  eli yhteensä noin 1022 euroa.

Katsotaanpa nyt toinen puoli.

Kestovaipan käyttökustannukset koostuvat vaippojen hinnasta ja niiden pesukustannuksista (vesi, sähkö ja pesujauhe tai -neste). Myös kestovaipat päätyvät lopulta sekajätteeseen, mutta yksi setti painaa pari kiloa, joten ei paljon verrattuna yhteen tonniin kertakäyttöisiä vaippoja.

Suomessa viime vuosina keskimääräinen sähkön hinta oli 17 senttiä / kWh (lähde: Tilastokeskus) sisältäen siirtokustannukset ja verot. Yhden m3:n veden hinta oli noin 5 euroa. Suhteellisen moderni A + -luokan pesukone kuluttaa noin 50 litraa vettä (joka maksaa 25 senttiä) ja 1 kWh sähköä (EU-määräykset). Pesujauheilla ja nesteillä on laaja hintaluokka, mutta käyttämällä joitain suosittuja tuotemerkkejä, joissa on Joutsenmerkki (Nordic Ecolabel, suosittelemme käyttämään sellaista), yksi pesu maksaa noin 15 senttiä.

Yhden pesukerran hinta on yhteensä: 0,17e (sähkö) + 0,25e (vesi) + 0,15e (pesuaine) = 0,57e.

Jos peset joka toinen päivä kahden vuoden ajan, yhden lapsen pesukustannukset ovat 0,57 x 365 = 208e.

Tämä tarkoittaa, että noin 800 euron budjetilla kangasvaippoja varten säästät vielä rahaa. Varmasti et tarvitse niin paljoa, jos ostat ne Ecokidilta, voit valita eri ratkaisujen välillä eri budjeteille, ja joka tapauksessa säästät satoja euroja.

Ja myös: Vaikka jotkut kestovaipat saattavat vaurioitua yhden lapsen vaippajakson aikana, voit käyttää vaippoja sisarukseen, antaa ne ystävälle tai myydä niitä. Kaikki meillä olevat vaipat ovat laadukkaita eurooppalaisia vaippoja, jotka on suunniteltu vähintään 2-3 vauvan käyttöön.

Kertakäyttöisistä vaipoista ei ole käytön jälkeen mitään jäljellä.

Kaunis

Kestovaipat ovat kauniimpia kuin kertakäyttöiset. Vauvat pitävät voimakkaista väreistä ja kontrasteista, kestovaipoilla vaipanvaihto voi olla hauskaa, jos näytät tai annat vaipan vauvallesi ennen sen asettamista. Suosittelemme, että ostat erilaisia ​​vaippoja tai erilaisia ​​kuoria viihdyttämään vauvaa paremmin vaipanvaihdon aikana.

Nauti kangasvaippojen käytöstä!